Ik heb nergens meer zin in. Ik kan me niet meer concentreren. Elke ochtend wordt ik om vijf uur wakker en ik kan daarna niet meer in slaap komen. Meestal lig ik dan te piekeren over van alles en nog wat. Soms doezel ik een beetje weg vlak voor de wekker gaat. Ik voel mij voortdurend moe. De laatste tijd heb ik zo'n akelig gevoel in mijn buik. Ik zie als een berg op tegen activiteiten waar ik vroeger mijn hand niet voor omdraaide. De toekomst baart mij zorgen. Wat moet er terecht komen van mij en van mijn gezin. Als ik denk aan de toekomst dan breekt het angstzweet mij uit. Het leven heeft voor mij geen zin op deze manier.
Om het ontstaan van een depressie te begrijpen volgen we het schema vanBeck.
Vaak is er een aanleiding , uitlokkende gebeurtenis genaamd, die de aanzet geeft tot een depressie. Een vriend(in) die het uit maakt, een mislukking op het werk of iets dergelijks.
Depressieve gevoelens treden op de voorgrond wanneer de uitlokkende gebeurtenis bepaalde zo genaamde basisaannamen activeert. Basisaannamen zijn fundamentele opvattingen over jezelf, over de wereld en over je plaats in die wereld. Die basisaannamen zijn als het ware conclusies die zijn getrokken uit ervaringen. Vaak betreft het ervaringen uit de kindertijd: bijvoorbeeld een scheiding van de ouders, pesten op school of het blootgesteld worden aan een overmaat van kritiek. Dergelijke ervaringen kunnen zo'n indruk maken dat men de conclusie trekt: 'ik ben slecht', ik ben te min om van te kunnen houden', etc. Deze conclusies nu noemt men basisaannamen. Zij bepalen de interpretatie van talloze gebeurtenissen in het verdere leven.
Na een uitlokkende gebeurtenis ziet men de basisaanname bevestigd en men vormt gedachten die passen bij de basisaanname, depressief makende gedachten. Deze gedachten starten een proces dat leidt tot depressie. Voorbeelden van depressief makende gedachten zijn: Het is altijd hetzelfde liedje, ze laten je toch altijd in de steek niemand houdt van mij het is altijd hetzelfde ik zal altijd alleen blijven.
Die gedachten zijn vaak niet correct. De uitlokkende gebeurtenis heeft in veel gevallen een heel andere verklaring. Die vriend(in) komt tot de conclusie dat zij/hij niet goed past bij de ander of het was toch al niet de bedoeling om een echte relatie aan te gaan bijvoorbeeld omdat hij/zij nog niet over de vorige heen was, de gast laat het afweten omdat hij ziek is of ruzie heeft gekregen met iemand, noem maar op.
Negatieve herinneringen komen meer beschikbaar.
Negatieve gebeurtenissen in het heden met springen meer in het oog.
Eetlust vermindert, met het gevolg dat het lichaam verzwakt.
Anderen gaan juist meer eten om een naar gevoel in de buik kwijt te raken. Dan volgt wroeging over het teveel eten.
Het slaapritme wordt verstoord (vroeg wakker worden).
Vermoeidheid en apathie.
De zin om leuke dingen te ondernemen verdwijnt zodat het leven er nog grauwer uit gaat zien.
Lusteloosheid.
Deze effecten zorgen voor het ontstaan van een vicieuze cirkel. De depressie leidt tot depressief makende gedachten en de depressief makende gedachten leiden tot (een verdieping van de) depressie.
In de therapie worden basisaannamen en depressief makende gedachten opgezocht. Cliënt en therapeut onderzoeken samen in hoeverre die gedachten ook nu nog relevant zijn. Ook worden de depressieve symptomen onder de loep genomen: depressieve manieren van waarnemen, vertekende herinneringen, alles wat depressieve gevoelens op roept. Zo worden alle factoren die de depressie in stand houden onderzocht en waar nodig bijgesteld. Depressie is daarna niet langer een lot waardoor men getroffen wordt maar het is een manier van denken en doen geworden. Het resultaat is dat men controle krijgt over zijn (depressieve) gedachten en gevoelens.
Volgens Lewinson is depressie het gevolg van een gebrek aan positieve ervaringen. Als iemand in een bepaalde periode in het leven een grote teleurstelling mee maakt krijgt hij of zij de neiging zich terug te trekken. Vervolgens is er het risico dat hij terecht komt in een negatieve spiraal. Het zich terugtrekken, zorgt ervoor dat er ook niets gebeurt waardoor iemand weer in een positieve stemming terecht zou kunnen komen. In plaats daarvan verdiepen de depressieve gevoelens zich Depressie veroorzaakt gevoelens van hulpeloosheid en hopeloosheid hetgeen weer de apathie versterkt. De behandeling is erop gericht het activiteiten niveau te verhogen. De cliënt moet weer hoop krijgen dat de verbetering mogelijk is als hij/zij maar wat gaat doen. De therapeut helpt erbij de activiteiten zo te structureren dat de kans op positieve ervaringen groter wordt. Onder meer door het registreren van activiteiten en de gevolgen van die activiteiten gaat de cliënt weer mogelijkheden zien.
Er is steeds een wisselwerking tussen depressie en de interpersoonlijke contacten. Belangrijke veranderingen in deze verhoudingen gaan vooraf aan het optreden van de depressieve klachten. Bij interpersoonlijke therapie zoeken cliënt en therapeut samen welke veranderingen een rol hebben gespeeld.
Reacties op het verlies van een geliefde geven op zich geen reden om in therapie te gaan.In de meeste gevallen is het het beste om de tijd zijn werk te laten doen. In de rouwperiode kunnen verschillende emoties en gedachten zich voor doen.
Deze sequentie is niet star, maar over het algemeen treedt elk van de beschreven gevoelens wel op in één of andere periode. Depressieve klachten kunnen het gevolg zijn van gestagneerde rouw, d.w.z. dat iemand in één van de eerste vier fases blijft steken. Therapie kan in die situatie geïndiceerd zijn.
In interpersoonlijke therapie wordt een nauwkeurige inventarisatie gemaakt van de relatie met de overledene, gevoelens rondom het overlijden worden besproken en geactualiseerd. De therapeut helpt de cliënt op zo'n manier omgaan met de erbij behorende gevoelens dat ze doorgemaakt en verwerkt kunnen worden. Vervolgens ontwikkelt de cliënt samen met de therapeut een nieuw perspectief zodat weer hoop kan ontstaan.